Cannabis Leaf Problems With Solution

Cannabis is a sensitive plant.

If anything goes wrong, it affects its health. And, ultimately productivity of the plant.

That is why it is necessary to take care of your weed plant and get a solution if you notice something unusual in them. 

Majorly you can observe cannabis leaves as they are more likely to show you signs of their health. 

Even most of the cannabis plants get leaf problems during the plantation. Such as yellow leaves, curling top, brown leaves, and more weed leaf problems.

Hence, as a responsible weed grower, you must have to know how to fix them.

Therefore, to solve out most of the cannabis leaf problems this guide is going to help you the most.

Let’s get started:

Cannabis Leaf Problems With Solution

12 Common Cannabis Leaf Problems [With Solutions]

An increase in cannabis cultivation and popularity among the weeders has innovated the ways by which you can achieve the desired yield from your garden.

Along with multiple benefits, these innovations have also resulted in new issues for the weed plants which get induced if something goes wrong while growing weed.

So, we have taken some common weed plant’s leaf problems to make you aware and also to give the solutions for the same.

1. Yellow Leaves

Yellow leaves of your cannabis plant are not sign of a good health.

This might happen due to extra lighting in your grow area. Most likely the leaves will start turning yellow from the top and they slowly cover the whole. 

This usually happens with indoor growers. When they give extra light to their plants. 

Under excessive light, the leaves turn yellow and start curling up. You can notice this by observing the plant leaves nearer to the source of light. As they are more exposed to the grow light.

Reason:

This can happen when you have planted the light sources too near to the plants. Apart from this, cannabis leaves can also turn yellow and curling up when they get an intense amount of light for a longer time. 

Solution:

The solution for this issue is too easy and simple. What you have to do all is to make sure your light source is at the appropriate place and distance from your plants. 

Another thing you can do is to regulate the light/shade timing for your plants. You can also take the help of an expert for the same to keep the shade/light timing properly.

2. Brown Marks

This is another marijuana leaf problem that growers usually come across.

When the plant leaves have brown blotches or marks which are unusual then it must be hinting something to you.

However, this happens due to the inefficiency of phosphorus in the plant and you can easily make your plants recover too. 

Though in such cases, the cannabis leaves are more likely to have brown patches while little dryness will be there and sometimes the leaves might also appear shiny. 

Reason:

Not giving proper nutrition for growth can be one of the reasons for this issue. Majorly phosphorus deficiency causes brown blotches on cannabis leaves. 

Solution:

Give what your plant needs!

The solution is as simple as that. You just need to give appropriate nutrients to the plants. If it lacks phosphorus, you must flush out your plant with water and then provide the required nutrient.

3. Drooping Leaves

Drooping marijuana leaves or curling down the leaves even when you provide everything right to your garden might be one of the issues that you can come across.

In such a case, the top leaves of the plants start shriveling or curling. However, slowly it spreads across the whole plant. 

Reason:

The reason for drooping cannabis leaves is the overwatering of your plant. Though this can also happen when you water your garden too often. 

Solution:

Decrease the frequency of watering your garden. Also, make sure that you water your plant when it is actually needed. The best way to do so is to observe the topsoil of your plant and if it is dry up to at least one inch deep, you can put water in your plant.

Keep in mind that while repeating for the next time, again, you have to observe the topsoil.

4. Mildew on Leaves

Mildew, molds are very common in cannabis plants. Especially in the flowering stage. 

Though you have to be careful with the mildew in every stage of gardening. When mildew appears on the marijuana leaves, they show some white powdery appearance on different parts of the leaf. 

You can easily notice them over green leaves.

Mildew affects the productivity of your garden as it spread from one plant to another. Therefore, you must protect your garden from mildew.

Reason:

White powdery mildew can happen for any reason. Geographical weather conditions or something else as well. Even insufficient lighting can also be one of the reasons for white powdery mildew on cannabis leaves. 

Hence, make sure you are providing appropriate lighting to your garden.

Solution:

If you know the specific reason for mildew in your garden then you must approach the specific solution. Such as if lack of lighting is making your plant suffer then you should increase the light timing in the grow area. 

On the other hand, settling mildew leaf is quite important. As if it is not done carefully, it can affect some other part of your plant. Hence, you must remove the affected leaf and put that in a plastic bag to avoid re-infecting the plant or garden.

5. Nutrient Burn

Nutrient burn in the cannabis plant causes turning leaf tip yellow. You can observe the plant’s top leaves if they are yellowish. 

This usually happens when the plants are getting more often nutrients or a strong mix of them. This is why it is known as nutrient burn in cannabis plants.

Starting from the yellowish tip, the plant starts turning little brown as they have burnt. This ultimately affects the growth of your plant as well.

Moreover, due to nutrient burn, your plant can also start losing leaves resulting in less yield. Therefore, make sure you know the solution.

Reason:

Providing extra nutrients to your garden or a strong mix of nutrients too often can be the cause of the nutrient burn. Therefore, you should use nutrients after proper guidance. 

Solution:

If you have given your plant excessive nutrients, you can stop giving them for a week or two. This will ultimately help your plant to use the stored nutrients. Moreover, you can also get guidance from expert growers on how to give nutrients to your plants or how frequently you should do this.

6. Rusty Leaves

If you observe some rusty spots on your plant leaves then it can be the result of a lack of potassium. In this scenario, the leaves of your cannabis plant get rusty spots on the edges or near the edges of the main stem. 

As potassium is necessary for the growth of your plant and transport water and nutrient, therefore, you need to give your plant appropriate nutrients. A lack of potassium can affect the ultimate yield of your garden as well.

Reason:

Lack of potassium in your cannabis plant can be due to any reason. Either it can be a lack of nutrients in the early stage of growth or due to a complete lack of growth nutrients. 

Solution:

The best way to deal with potassium deficiency in your plant is to provide appropriate fertilizers. However, make sure you have done good research before putting anything in your plant.

7. Zinc deficiency

Unlike potassium deficiency, zinc deficiency in the cannabis plant affects the new leaves. 

The newborn leaves usually are thinner and yellowish between the veins and it is a clear sign that your plant is lacking zinc nutrients. During the flowering stage of your plant, you have to be more careful about this deficiency. 

During the flowering period, your plant might need more zinc nutrients to grow. 

Reason:

Lack of fertilizers or nutrients can be one of the reasons for zinc deficiency in your cannabis plant. 

Solution:

To fix out the zinc deficiency in your cannabis plant, you need to flush the plant with pH-neutral water. Use around 6.5 pH level water while watering next time. If you want to provide zinc-enriched water to your garden then you can also use tap water instead.

8. Nitrogen Deficiency

Do you know to make a cannabis plant grow nitrogen is one of the most required nutrients?

It is because most plant tissue is made of nitrogen and therefore if your weed plant is lacking nitrogen then it can affect the productivity of your garden.

A clear sign of nitrogen deficiency is observed when the leaves of the plant start turning yellow near the bottom part. This usually happens in the vegetative stage of the plant. Therefore, you must provide appropriate fertilizers to your plant during the vegetative stage.

Reason:

As this deficiency occurs during the vegetative stage, therefore, this can be due to a lack of nutrients during the early stage of growth. Moreover, soil quality and nutrients can also be one of the reasons.

Solution:

You can use water-soluble nitrogen fertilizer to make your plant overcome the lack of nitrogen. Water-soluble nitrogen will directly help your plant fetch nutrients from the roots. Also, it will help your plant to grow faster in an appropriate manner.

9. Sulphur Deficiency

Unlike nitrogen deficiency, when cannabis plants lack a sulfur nutrient, the leaves of the plants get slightly darker veins. Even the back of the leaves also gets affected, unlike other deficiencies. 

This deficiency can also make the weed leaves dry and brown. Although this deficiency occurs less in the plants. Still, you can easily get a solution for the same.

Reason:

Lack of fertilizers or nutrients in the plants.

Solution:

You can simply use Sulphur rich fertilizers in your plant to make sure they are healthy. However, Epsom salt works also great in the plant when it comes to making weed plant Sulphur nutrient-rich.

10. Copper Deficiency

If your cannabis plant will have copper deficiency then the plant leaves will start turning darker in color. Tips or edges might be yellowish but the rest of the part will be darker. 

Copper is needed to produce healthy buds in cannabis plants and therefore, you must provide the appropriate solution if you observe this issue during the flowering period. 

Reason:

Not providing appropriate fertilizer or nutrients to your plant when it is in the productive stage of its growth can lead to this issue. However, you can easily match up the things rightly.

Solution:

As in soil, copper is best fetched by the roots between the pH range of 6.0 to 7.0 therefore, try to maintain the same pH level if you are growing in soil. On the other hand, in hydroponics, the pH level should be around 5.5 to 6.5. 

11. Iron Deficiency

Like copper deficiency, iron deficiency might also result due to fluctuation in pH level, and in the same way, it can be corrected though. 

However, if your weed plant will have iron deficiency then most likely new leaves will be yellow. Moreover, if the leaves are turning into bright yellow color then the plant must lack iron in nutrients. 

Reason:

Fluctuation in pH level or if plants are not able to fetch the nutrients appropriately from the medium then this issue might occur.

Solution:

Iron is best observed by the roots in a pH level of 6.0 to 6.5. However, usually this issue occurs when the pH level usually fluctuates. Apart from this, you can also use fertilizers to provide your plant the required nutrients. 

12. Magnesium Deficiency

Just like other nutrient deficiencies, magnesium deficiency is also quite common among cannabis plants. Magnesium deficiency results in curling the leaves inwards and yellowish. Though the rest of the parts and veins remain dark. 

Though this deficiency can easily be corrected by providing the right nutrient to your plant.

Reason:

Lack of fertilizers and nutrients used during cultivation. Apart from this, if plants are unable to fetch the magnesium from soil or medium then you have to provide them manually. 

Solution:

The best solution is to use magnesium sulfate or Epsom salt in your plant’s feed, which will ultimately help the plant to get the required nutrients. 

Other Cannabis Leaf Issues

Apart from nutrient deficiencies and all, still, your cannabis plant might get affected by other factors. It includes environmental factors, temperature, and moisture too. Though you can be aware of them and buckle up to take appropriate action to make the most of your weed garden.

1. Grasshopper issue

Grasshoppers love to eat cannabis leaves. 

Even observing if your plant is affected by grasshopper is quite easy. Eaten leaves can easily tell you if they are in trouble.

Ultimately, these flying will damage your garden and you have to get rid of them as soon as possible if they attack. 

Here’s how you can get rid of grasshoppers:

Solution:

Getting rid of grasshoppers is easy. Even there are several ways for the same. In the market, you can get many organic products that will ultimately avoid grasshoppers. Commercial growers usually opt for getting a permanent solution. Such as chemical products which can protect their garden from the grasshoppers. 

While as a small-scale grower, you can even get your work done with neem oil too. 

2. Caterpillar issue

Just like grasshoppers, caterpillars are also not good for your weed plants. Once you have mature plants in your garden, you better prepare yourself for such issues. As caterpillars and grasshopper issues are quite common.

Though the good news is that you can easily get rid of them.

Solution:

Caterpillar-like tiny worms can destroy your cannabis garden. As they directly affect the productivity of the plant. Though the best solution is to find some safe biological insecticide. Even in the market, you can find the best insecticide sprays to get rid of caterpillars. 

3. pH issues

Maintaining pH levels while cultivating weed plants is necessary. As right pH level helps the plant to get the required nutrients appropriately. Usually, pH fluctuates in hydroponic grow systems. 

When the pH level fluctuates, you can easily observe the plant leaves’ appearance, which is most likely to be brown or brownish spots. 

However, before you head to the solution for this, make sure you know whether the pH level for your plant is above or below the range.

Solution:

The best solution is to maintain the pH level for the upcoming growth time. If something is necessary to put in your plant then you can do that while maintaining the pH level.

4. Temperature Issues

Sometimes climate conditions can also make your weed plant suffer. Therefore, you have to make sure if the climate conditions for your plants are appropriate. 

For example, usually, cannabis plants love to grow in Mediterranean climate conditions. The temperature range should be around 70-to-85-degree Fahrenheit. However, as the temperature range fluctuates, it affects the health of your garden. 

Solution:

High temperature can result in the dryness of cannabis leaves and issue in the photosynthesis process. This can affect the ultimate productivity of your garden. Therefore, maintaining the required temperature range for specific weed strains is all you need to do. 

5. Humidity 

Moisture above a level can lead to mold, mildew, and other issues. Such as the RH level is around 50% is required for specific weed strains in certain conditions. Especially during the vegetative stage of your garden, maintaining RH level becomes quite essential. Otherwise, it can affect the overall yield of your plant.

Solution:

Make sure you know when and how much to keep RH level for your weed plant or garden. 

Cannabis Leaf Problems: Final Words

Till here, you must know what are different types of cannabis leaf problems that a grower comes across. The good news is that now you know the solutions for most of the issues and therefore, you are better prepared for your garden. 

Now, go and get the most of your weed plant. 

Happy Gardening!

 

About Ben Stokes

We are into Marijuana growing for a decade. The Editorial team is headed by Ben Stokes for Top10SeedBanks.

Leave a Comment